Kaupunginjohtajan kynästä: Kuntavaalit lähestyvät

Olemme jälleen kunnissa ja kaupungeissa uuden edessä, kun teemme vaalijärjestelyitä koronarajoitusten voimassa ollessa. Edelleen julkisuudessa keskustellaan, pitäisikö kuntavaalit siirtää epidemian vuoksi, voidaan varmistaa, että kaikki pääsevät äänestämään? Toistaiseksi Oikeusministeriö on viestittänyt meille vaaliviranomaisille, että tavoitteena on järjestää kuntavaalit 18. huhtikuuta 2021. Tilannetta kuitenkin seurataan koko ajan.

Tällä hetkellä kaikki kunnat ja kaupungit ovat päättäneet ja ilmoittaneet sekä ennakkoäänestyspaikoista että vaalipäivän äänestyspaikoista sekä niiden aukioloajoista. Myös vaalilautakunnat ja –toimikunnat on nimetty hoitamaan vaalipäivän äänestyksiä sekä koti- ja laitosäänestyksiä. Kunnan työntekijät ja viranhaltijat tai kunnan tehtävään erikseen palkkaamat henkilöt huolehtivat ennakkoäänestyksen järjestelyistä. Keskusvaalilautakunta huolehtii mm. ehdokasasettelusta hyväksymisestä, ennakkoäänestysasiakirjojen tarkastamisesta, vaalilautakuntien kouluttamisesta ja sitten ennakkoäänien laskemisesta vaalipäivänä, ja monista muista vaaleihin liittyvistä käytännön tehtävistä ja järjestelyistä. Usein keskusvaalilautakunnalla on kunnan henkilöstöä avustavissa tehtävissä. Ylivieskassa ennakkoäänestyspaikkana on Akustiikka ja kylillä kiertää myös kirjastoauto äänestysbussina erikseen ilmoitettavina aikoina. Varsinaisen vaalipäivän järjestelyt ovat vielä suunnitelmissa, ministeriöstä on tullut ohjeita mm. äänestyspaikalla ulkona tapahtuvaan äänestämiseen.

Itselläni on nyt ensimmäiset kuntavaalit pitkään aikaan, että työni puolesta ei ole vaaliviranomaisen velvoitteita. Entisessä työssäni ehdin toimia pitkään keskusvaalilautakunnan puheenjohtajana ja monet vaaleihin liittyvät järjestelyt tulivat vuosien varrella hyvinkin tutuiksi. Myös monia sattumuksiakin tuli vastaan, jotka ehkä naurattavat nyt jälkeenpäin. Vaalipäivänä äänestyspaikalla vaalilautakunta laittaa kaikki kuntoon ja nostetaan lippu salkoon juhlapäivän kunniaksi. Kerran sain puhelun vaalipäivän aamuna lautakunnan puheenjohtajalta; lippu on löytynyt, mutta sitä ei voida nostaa salkoon, kun yöllä on joku käynyt varastamassa narut tangosta. Presidentinvaalien ensimmäinen kierros vuonna 2012 käytiin kovassa pakkasessa, vaalilautakunnan puheenjohtajan auto ei lähtenyt pakkasessa liikenteeseen, joten toimitimme kiireesti sihteerin kanssa rekvisiittaa äänestyspaikalle perille saakka. Joskus on vaalileimasimestakin muste loppunut kesken päivän, myös sen hoidimme kuntoon. Ja monta muutakin juttua on sattunut. Vaalipäivän päätteeksi keskusvaalilautakunnan sihteeri ja puheenjohtaja toimittavat kunnan vaalipäivän äänet pakattuna kuriirille, joka toimittaa ne eteenpäin koko vaalipiirin lautakunnalle tarkastuslaskentaa varten. Usein tältä reissulta on palattu vasta seuraavan vuorokauden puolella. Tänä vuonna aion jännittää rennosti kotona television ja netin äärellä, ketkä ovat esimiehiäni tulevalla kuntavaalikaudella.

Välttämättä useinkaan vaaliviranomaisten taustalla tekemä työ ei näy kaupunkilaisille, muuten kuin siinä tapauksessa, että jokin asia ei toimi. Enemmän näkyvänä on puolueiden tekemä vaalityö ja ehdokasasettelu, ja hyvä näin. Myös kunnan vaaliviranomaisten velvollisuus on omilla järjestelyillään tehdä kaikki se, mitä tehtävissä on äänestysvilkkauden, eli osallisuuden ja demokratian, edistämiseksi. Kuntien tehtävien ollessa murroksessa, sote-uudistuksen jälleen lähestyessä, voidaan perustellusti kysyä, milloin kunta on vielä kunta? Yksi kriteeri varmasti on se, että kuntavaalit kiinnostavat; ehdokasasettelu on runsasta ja äänestysaktiivisuus vilkasta. Toivokaamme siis Ylivieskassakin, että puolueet ja ryhmät saavat monipuolisesti ehdokkaita lähtemään mukaan ja koronarajoituksista huolimatta ehdokkaiden tekemä vaalityö innostaa kaupunkilaisia käymään vaaliuurnilla. Nyt on vaikuttamisen paikka meidän yhteisiin asioihin! Me vaaliviranomaiset teemme puolestamme kaikkemme sen eteen, että äänestäminen on turvallista. Toivon myös kaikille niille, jotka ovat valmiit laittamaan itsensä likoon oman kotikaupungin puolesta, vaalirauhaa. Olkoon vaaleihin liittyvät keskustelut asiapitoisia, ei mennä henkilökohtaisuuksiin ja muistetaan käytöstavat niin somessa kuin livenä, sekä äänestäjät että ehdokkaat.

Jaa sosiaalisessa mediassa:
FacebookTwitterShare