Kategoriat
Kirjasto

Lainatuimmat ja luetuimmat 2022

Lainatuimpien vuositilastot ovat usein yksitoikkoista luettavaa. Toisaalta listat kuvaavat aikansa ilmiöitä: ketkä kirjailijat, mitkä sarjat ja mitkä kirjallisuudenlajit upposivat lukijoihin. Joillakin listoilla on enemmän vaihtelua, ja esimerkiksi henkilöhistorioiden ystävä voi bongata lainatuimpien joukosta lisää lukuvinkkejä. Tarkemmat listat lainatuimmista löydät sivun alareunasta.

Kivelä, Mustonen, Riley…

Aikuisten kertomakirjallisuuden lainatuimpien listakärkeä hallitsevat tutut nimet ja sarjat. Lainatuin teos on Anneli Kivelän Katajamäki-sarjan kuudestoista osa Katajamäki kukoistaa. Seuraavat sijat menevät tutuille tekijöille: toisena on Enni Mustonen romaanillaan Tekijä, joka on Syrjästäkatsojan tarinoita -sarjan kymmenes ja viimeinen osa. Kerrottakoon Mustosen ystäville, että uuden Rouvankartanon tarinoita -sarjan aloitusosa ilmestyy huhtikuussa ja on jo varattavissa. Kolmantena on Lucinda Riley, jonka Atlas, Papa Saltin tarina on ollut pitkään Joki-kirjastojen varatuin teos. Tämä kauan odotettu Seitsemän sisarta -sarjan päätösosa ilmestyy toukokuussa. Muuten listalle mahtuu useita eri kirjailijoita ja genrejä. Historiallisista romaaneista voisi mainita Anneli Kannon teoksen Rottien pyhimys ja Merja Mäen Ennen lintuja. Jännityskirjallisuuden nimistä poimittakoon Anna Jansson, Elly Griffiths ja Lisa Jewell.

Ylivieskan kirjaston aikuisten lainatuimpien kirjojen kansikuvat.
Ylivieskan kirjaston lainatuimmat aikuisten kertomakirjat ja henkilöhistoriat.

Missä kaikki Pomon ja Jimi Hendrixin ystävät?

Henkilöhistorioiden lainatuin on Lotta-Sofia Saahkon Kahvia ja karjalanpiirakoita. Lotan ja papan tarinat ovat keränneet paljon lukijoita, sillä Saahkon kaksi muutakin teosta löytyy listalta. Toisena on Antti Tuurin Mies kuin pantteri. Teos kertoo vuonna 1955 syntyneestä Jukka Wahlroosista, jolla on Downin oireyhtymä. Listalta löytyy henkilökuvia Irja Askolasta ja Samuli Edelmannista Iso-Britannian hallitsijaperheeseen ja Saudi-Arabian kapinalliseen prinsessaan. Toisinaan kirja jää syystä tai toisesta hyllynlämmittäjäksi. Esimerkiksi Bruce Springsteenin ja Barack Obaman keskustelukirja Renegades ja Philip Normanin Jimi Hendrixin elämäkerta Wild thing odottavat vielä lukijoitaan. Muista tietokirjoista kiinnostivat eniten hyvinvointiin liittyvät teokset ja käsityökirjat.

Renegades ja Wild thing teosten kansikuvat.
Bruce Springsteenin ja Barack Obaman keskusteluihin perustuva teos Renegades ja Philip Normanin Jimi Hendrix -elämäkerta Wild thing odottavat lainaajia.

Neropatteja kerrakseen

Nuorten aikuisten romaaneista luettiin Karen McManuksen jännäreitä ja Holly Bournen ihmissuhderomaaneja niin suomeksi kuin englanniksi. Nuorten kertomakirjallisuuden lainatuimpien listaa hallitsee Jeff Kinney Neropatin päiväkirjoillaan. Niistä muutamasta muusta listalle mahtuvasta voisi nostaa esiin Eva Frantzin Osasto 23 ja Juhana Salakarin ja Jii Roikosen Vitsipitsat. Nuorten suosituimpia tietokirjoja ovat yhä erilaiset ennätys- ja pelikirjat, sillä kolmenkymmenen lainatuimman joukossa on peräti kahdeksantoista Minecraft ja Fortnight-opasta. Listan kärjessä on Guinnessin ennätystenkirja, joita niitäkin on listalla seitsemän.

Lasten ja nuorten lainatuimpien kansikuvat.
Erilaiset sarjat ovat myös nuorten ja lasten suosikkeja. Tässä uusimmat osat suosituimmista sarjoista.

Mestarietsivä Peppunen pöräyttelee roistot kumoon

Lasten lainatuimpien kärjessä keikkuu Mila Teräksen Hotelli Hämärä ja kummituspurkki, jota luetaan myös luokkasarjana. Paula Norosen Yökoulu-sarjan suosiota (listasijoituksia yhdeksän) on noussut uhkaamaan Mestarietsivä Peppunen seitsemällä nimekkeellä. Suosiota selittää myös se, että näissä arvoituskirjoissa pääsee lukijakin ratkomaan tehtäviä. Troll-taiteilijanimen takana ovat japanilaiset Yōko Tanaka ja kuvittaja Masahide Fukasawa. Kuvakirjojen lainatuimmat ovat kolmelta tekijältä, sillä kolmenkymmenen lainatuimman joukosta löytyy vain Anneli Kannon Viisi villiä Virtasta -sarjaa, Martin Handfordin Missä Vallu -piilokuvakirjoja ja täysin voittamattomat Tatu ja Patu, jotka ovat Aino Havukaisen ja Sami Toivosen käsialaa.

Lautapelit

 • 5 sekuntia (aikuisten)
 • Harry Potter tietopeli (nuorten)
 • Pipsa Possu memo (lasten)

Konsolipelit

 • My friend Peppa Pig (PS4)
 • Paw Patrol: On a roll (PS4)
 • Paw Patrol the movie: Adventure city calls (PS4)

Elokuvat

 • Dyyni (aikuisten)
 • Harry Potter ja Feeniksin kilta (nuorten)
 • Kanelia kainaloon, Tatu ja Patu! (lasten)

Joki-kirjastojen lainatuimmat

 • Anneli Kivelä: Katajamäki kukoistaa (lainoja 752)
 • Karen M. McManus: Yksi meistä valehtelee (125)
 • Jeff Kinney: Neropatin päiväkirja. 16, Tähtiainesta (lainoja 635)
 • Troll: Mestarietsivä Peppunen: rauniotemppelin arvoitus (lainoja 397)
 • Aino Havukainen ja Sami Toivonen: Tatu ja Patu kesäleirillä (lainoja 810)
Joki-kirjastojen lainatuimpien kansikuvat.
Joki-kirjastojen suosituimmat kirjat eri kategorioissa vuonna 2022.
Jaa sosiaalisessa mediassa:
FacebookTwitterShare