Arvo Tuomisen Troikka

to 05.11.2020 • 18:00 - 20:00

Arvo Tuomisen Troikka

Tapahtuman kuvaus:

Toimittaja-kirjailija Arvo Tuominen on tullut tunnetuksi molemmin puolin Suomen ja Venäjän rajaa maiden historiaa ja nykyisyyttä kuvaavista dokumenttielokuvista ja kirjoista. Niiden johdosta Venäjän federaation presidentti Vladimir Putin on palkinnut hänet Ystävyyden mitalilla, mikä on korkein ulkomaalaiselle myönnetty kunnianosoitus.

Viimeksi kuluneen vuoden sisällä Tuominen on kirjoittanut kolme kirjaa. Ne muodostavat yhdessä trilogian, tai kun Venäjästä on kysymys niin pikemmin troikan. Nämä yhdessä luovat mielenkiintoisen kuvan naapurin suurvallasta ja Suomen suhteesta siihen aina pakanavuosista Putiniin saakka.

VENÄJÄN KEKKONEN?

Mikä mies on Vladimir Putin. Hän tuli tyhjästä ja heitti Venäjän saman tien judokan ottein kansainvälisen politiikan keskiöön?

Kirjassaan Vladimir Putin-koko tarina Arvo Tuominen kuvaa kovanyrkkisen kamppailu-urheilijan luokkaretkeä Leningradin sivukujilta vakoilun vainoharhaisen maailman kautta Kremlin kullattuihin saleihin.

Kirja ei kuitenkaan ole vain tarina päähenkilö Vladimir Putinista, vaan koko tarina. Siinä kuvataan se Neuvostoliitto johon hän syntyi ja muokkasi hänet sekä Venäjä mitä hän pyrkii hallitsemaan.

Kirja valottaa laajasti myös Putinin lämmintä Suomi-suhdetta, sillä hän tuntee henkilökohtaisesti Suomen ja suomalaiset paremmin kuin yksikään Venäjän aiempi johtaja.

Tuominen vertailee myös hyvin mielenkiintoisella tavalla Kekkosta ja Putinia sekä lähestyy salaperäistä kohdetta muutenkin yllättävistä näkökulmista.

Kaiken kattava teos etenee kuin elokuva kohtauksesta toiseen valottaen mm geopoliittisia yhteentörmäyksiä, Putinin pyrkimyksiä, uskon asioita ja vakoilijoiden ammattitauteja.

POHJOLAN METROPOLI

Pietari on naapurissa sijaitseva seitsemän miljoonan asukkaan metropoli ja Suomen kohtalon kaupunki. Se on suuruudenhullun hallitsijan nimikkokaupungikseen rakentama mielipuolinen puuhamaa. Siellä turisti tuntee liikkuvansa ikään kuin epookkielokuvan lavasteissa.

Arvo Tuominen tuntee kaupungin kuin omat taskunsa. Hän vie lukijan kirjassaan PIETARI Arvo Tuomisen matkassa virtuaalimatkalle kuin elokuvan päähenkilön ja sellaisella otteella, ettei se jätä ketään kylmäksi, kuten ei Pietarikaan.

Kirjassa kuljetaan läpi vuosisatojen, elämänkohtaloiden, sotien, katujen ja kortteleiden, perehdytään tarinoita sekä salaisuuksia täynnä oleviin taloihin, tehdään yleisiä yhteiskunnallisia huomioita tästä vastakohtaisuuksien kaupungista. Siellä sijaitsevat vierekkäin palatsit ja purkukuntoiset talot, kauniit julkisivut ja rumat sisäpihat. Tuominen kuljettaa lukijaa läpi kaupungin ja sen vodkanhuuruisen historian otteella, joka madaltaa kummasti kynnystä lähteä sinne seikkailemaan.

Kirjoittajan mielestä Pietari on ulkoilmamuseo täyttä historiaa, energiaa ja luovuutta. Joka on kyllästynyt Pietariin, on kyllästynyt elämään, toteaa Tuominen.

IDÄN JA LÄNNEN PURISTUKSESSA

Uusimmassa teoksessaan Suomi & Venäjä koko tarina Tuominen kuvaa Suomen ja Venäjän tuhat vuotista suhdetta niin hyvässä kuin pahassa. Sinä aikana maantieteellinen asemamme ei ole miksikään muuttunut. Oveluuden, hyvän onnen ja kansallisen yhtenäisyyden tähden Suomi on Tuomisen mielestä selviytynyt paremmin kuin monet muut Venäjän naapurit. Tälläkin hetkellä Venäjän 14 naapurista Suomi on se paras naapuri. Tosin Norjaa, Mongoliaa, Kiinaa ja Pohjois-Koreaa mukaan laskematta ne muut ovat entisiä Neuvostotasavaltoja. Niissä kaikissa on suuri sisäinen etninen ja/tai uskonnollinen vähemmistö luomassa sisäistä epävakautta, joka heijastuu myös ulospäin, toteaa Tuominen.

Tietysti kun yli tuhat vuotisen historian yrittää tiivistää kansien väliin, niin siinä joutuu väkisinkin tislaamaan tapahtumia ja ihmiskohtaloita tiiviimpään muotoon. Tämän Tuominen tekee samanlaisella ronskilla otteella kuin pontikankeittäjä.

hyödyntänyt historiaa ikään kuin raakafilminä, jota on sitten karskisti leikannut haluamaansa muotoon. Kirja käsittää Suomen ja Venäjän (millä nimillä ne nyt sitten milloinkin ovat kulkeneet) historian aina pakanavuosista Putiniin ja Novgorodista Niinistöön.

Tapahtuman tiedot


Liput:
Vapaa pääsy.

Järjestäjä:

Linkit:

Jaa sosiaalisessa mediassa:
FacebookTwitterShare