Kategoriat
Asuminen ja ympäristö Yleinen

Ylivieskan kaupunki tiedottaa alueen tulvatilanteesta

TIEDOTE 11.4.2024
julkaisuvapaa heti

Kalajoella Hamarin kohdalla on tulvahuippu lähellä perjantaista sunnuntaihin ulottuvalla jaksolla.

ELY-keskuksen johtava vesitalousasiantuntija Timo Yrjänä 11.4.2024:

” Vesistömallin mukaan virtaama on nyt 11.4. iltapäivällä noin 180 m3/s ja huipun aikana viikonloppuna 200–230 m3/s. Keskimääräinen tulva Hamarissa on 187 m3/s ja suurin havaittu 384 m3/s eli vähän yli keskiarvon näyttäisi vesi nousevan, muttei lähellekään ennätystä.

Jäät ovat Kalajoessa selvästi normaalia paksumpia, mikä nostaa jääpatoriskiä ja sen vaikutuksia ei oikeastaan pystytä ennustamaan.

Tämänhetkisillä sääennusteilla Kalajoen virtaama Ylivieskan kohdalla lähtisi laskemaan sunnuntain ja maanantain välisenä yönä, jolloin sivujokienkin tilanne luultavasti hellittää. Säät kuitenkin vaikuttavat tähän kehitykseen.

Lunta on valuma-alueella vesistömallin mukaan Hamarin yläpuolisella alueella ollut enimmillään 160 mm, siitä on mallin mukaan tähän mennessä sulanut noin 60 mm eli sulatettavaa vielä riittää. Yöpakkasia ei Ylivieskaan näytä olevan lähipäivinä luvassa, joten sulaminen jatkuu. Vesisateita on luvassa viikonlopuksi
3–15 mm. Jos tuo suurin luku toteutuu, se nostaa tulvakorkeuksia.”

    Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus ja Tulvakeskus ovat antaneet tiedotteet tulvatilanteesta 9.4.2024. Jokien virtaamat kasvavat tällä viikolla Pohjois-Pohjanmaan eteläosilla sään voimakkaasta lauhtumisesta johtuvan lumen sulamisen ja vesisateiden vuoksi.

    Keski-Pohjanmaan ja Kalajoen alueelle viikonlopulle ja ensi viikon alkuun ajoittuvista jokien tulvahuipuista odotetaan keskimääräistä isompia. Pohjois-Pohjanmaan jokien virtaaman nopea nousu yhdistettynä tavanomaista paksumpaan jäähän saa aikaan jääpatoriskin, jolloin vesi saattaa nousta hyvinkin nopeasti. Veden nousua saattaa ilmetä myös avo-ojissa uhaten piharakennuksia. Lapsia on tärkeää varoittaa menemästä jokirantaan tulva-aikaan.  Myös äkillinen jääpadon purkautumisesta aiheutuva vaara syytä huomioida

    Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus korostaa varautumisen tärkeyttä kiinteistöjen tulvasuojauksessa. Tulva-alueilla asuvien ihmisten on itse varauduttava mahdollisiin kevättulviin hyvissä ajoin ja ennakoiden. Hyvissä ajoin varautuminen on tärkeää myös siksi, että tulvatilanteet muuttuvat nopeasti.

    Lisätietoja:

    Jokialueiden vesitilanteisiin ja tulvaennusteisiin voi tutustua vesi.fi palvelussa:

    Lestijoki, Kalajoki, Pyhäjoki, Siikajoki,  Pattijoki, Oulujoki, Kiiminkijoki, Iijoki, Kuivajoki

    Vesitilanne ja ennusteet verkossa:

    Ylivieskan kaupunki, laitosmiehet/viemärit, päivystyspuhelin 044 4294 517.

    Toimintaohjeita tulvatilanteessa (https://www.vesi.fi/tulvakeskus/)

    • Seuraa viranomaisten tiedotuksia, viestintää ja ohjeita ja toimi niiden mukaan.
    • Pysy poissa tulvavedestä. Tulvavesi voi olla saastunutta. Pese kädet tarvittaessa.
    • Varo virtaavaa tulvavettä – jo 15 cm syvä virtaava vesi voi kaataa ihmisen.
    • Aja varovasti. Tulvavesi voi katkaista tieyhteydet, täyttää alikulkusillat, ja aiheuttaa tierakenteiden tai siltojen huuhtoutumisen virtaavan veden mukana.
    • Älä koskaan aja autoa tulvivalle tielle. Jo 45–60 cm syvyinen vesi voi saada auton kellumaan ja kulkeutumaan syvempään veteen aiheuttaen hukkumisriskin matkustajille. Jos auto sammuu, jätä auto ja hakeudu korkeampaan maastoon.
    • Tuki viemärit, rummut ja salaojat, rakenna tilapäinen suojapenger talosi ympärille tai ympäröi talon alaosa muovilla ja pidä suojapenkereen sisäpuoli pumpulla kuivana.
    • Mikäli tulva nousee uhkaavan lähelle, katkaise sähkö pääkytkimestä, ota vaarassa olevat sähkölaitteet pois toiminnasta tai suojaa ne. Älä koske kastuneisiin sähkölaitteisiin.
    • Sulje kaikki kaasuventtiilit ja öljylämmityksen venttiilit.
    • Älä käytä hissiä. Kulkeminen hissillä tulvivaan kellarikerrokseen voi olla hengenvaarallista.
    • Mahdollisuuksien mukaan ota kuvia tulvasta ja vahingoista – nopeutat vakuutuskorvauspäätöstä.

    Jos et pääse omin avuin turvaan, soita hätänumeroon 112, kerro sijaintisi ja pyydä apua.

    Jaa sosiaalisessa mediassa:
    FacebookTwitterShare