Eläinlääkärit ja terveysvalvonta

Yksikköömme kuuluvat elintarvike-, terveydensuojelu-, tupakka- ja lääkelain mukainen valvonta sekä eläinlääkintähuolto ja valvontaeläinlääkäri

Eläinlääkärit ja terveysvalvonta

Ylivieskan ympäristöterveydenhuollon yhteistoiminta-alueen palveluihin kuuluvat eläinlääkintäpalvelut sekä terveysvalvonta Ylivieskan, Nivalan, Sievin ja Alavieskan kuntien alueella.

Eläinlääkintähuolto vastaa eläinlääkäripalveluiden antamisesta tuotanto- ja lemmikkieläimille.

Terveysvalvonnan tehtäviä ovat mm. elintarvikevalvonta, terveydensuojeluvalvonta, talous- ja uimavesien laadun valvonta, asuntojen tarkastukset terveyshaittaa epäiltäessä, tupakkalain mukainen valvonta sekä lääkelain alaisten nikotiinivalmisteiden valvonta.

Valvontaeläinlääkärin tehtäviä ovat mm. eläinsuojeluvalvonta, eläintautivalvonta, sivutuotevalvonta, eläinten lääkitsemisen valvonta sekä eläinten merkitsemisen ja rekisteröinnin valvonta. Valvontaeläinlääkäri vastaa myös alkutuotannon valvonnasta.

Ajankohtaista

Sairastumis- ja haittaepäilyilmoitukset ilpassa valtakunnalliseen käyttöön

Ympäristöterveydenhuollon sähköisen ilppa-ilmoituspalvelun sairastumis- ja haittaepäilyilmoitukset ovat nyt valtakunnallisessa käytössä. ilpassa kuluttajat ja toimijat voivat ilmoittaa:

  • Sairastumisesta tai muusta terveyshaittaepäilystä, jonka epäillään aiheutuneen elintarvikkeesta, talousvedestä tai uimavedestä. Esimerkiksi ruokamyrkytys tai allerginen reaktio.
  • Haitasta, joka on havaittu elintarvikkeessa, talousvedessä tai uimavedessä. Esimerkiksi vierasesineet elintarvikkeessa tai poikkeava haju talousvedessä.

Jos samaan tapaukseen liittyy useita sairastuneita, voi niistä ilmoittaa samalla ilmoituksella. Sairastumis- ja haittaepäilyilmoituksen tekeminen ei vaadi sisäänkirjautumista. ilpasta ilmoituksen tiedot menevät sähköisesti paikallisen valvontayksikön käsiteltäväksi. Elintarvikelain ja terveydensuojelulain mukaisen toiminnan ilmoituksista toimijat voivat ilmoittaa ilpassa kuten aiemmin. Lisätietoja ja neuvoja antaa paikallinen valvontayksikkö.

ilppa-palvelun teknisestä ylläpitämisestä vastaa Ruokavirasto.

Lue lisää: https://www.ruokavirasto.fi/tietoa-meista/asiointi/sahkoinen-asiointi/ilppa–ymparistoterveydenhuollon-sahkoinen-ilmoituspalvelu/

Ota yhteyttä

Ympäristöterveydenhuollon johtaja
Päivi Pyykönen
p. 044 419 5026

Jaa sosiaalisessa mediassa:
FacebookTwitterShare