Haittaeläimet ja linnut

Terveysvalvonta tunnistaa kodin tuholaisia ja neuvoo tuholaisten torjunnassa

Tuholaiset

Terveysvalvonta pyrkii ennaltaehkäisemään haittaeläinten aiheuttamia terveyshaittoja sekä tunnistaa kodin tuholaisia ja neuvoo tuholaisten torjunnassa. Tuholaisten tunnistaminen ja neuvonta ovat maksuttomia palveluita. Näytteitä voi tuoda tunnistettavaksi terveysvalvonnan toimistoon osoitteeseen: Tasangontie 21, 84100 Ylivieska. Suosittelemme soittamaan ennen näytteen tuontia.

Elintarvikkeiden ja muiden tuotteiden mukana koteihin voi kulkeutua hyönteisiä myllyistä, leipomoista ja tuotantolaitoksista. Myös lisääntynyt matkailu on lisännyt kutsumattomien vieraiden määrää kodeissa.

Elintarvikkeiden tuholaiset aiheuttavat terveyshaittaa pilaamalla tuotteita. Hygieniahaittaa voi aiheutua myös viemäreissä ja lattioilla vilistävistä hyönteisistä. Puutavaroiden tuholaiset turmelevat huonekaluja ja tekstiilien syöjät villavaatteita ja turkiksia. Osa kotien hyönteisistä taas on täysin harmittomia. Erityisesti keväästä syksyyn sisätiloissa tavataan paljon ulkoa luonnosta peräisin olevia hyönteisiä.

Tuholaisten tunnistamiseen liittyvää tietoa löydät Helsingin kaupungin ympäristökeskuksen sivuilta: www.sisatilojentuholaiset.fi

Jos löydät asunnostasi hyönteisiä, voit sivuston tietojen ja kuvien avulla tunnistaa ja torjua tuholaisia. Tunnistus ei ole aina edes välttämätön, sillä samat torjuntaohjeet pätevät eri tuhohyönteisryhmiin.

Jyrsijät

Jyrsijöiden torjunnassa tärkeintä on ennalta ehkäisy. Mikäli kuitenkin on tarpeellista hävittää rottia kemiallisilla torjunta-aineilla, tulisi se tehdä keskitetysti koko alueella ja yhteistyössä tuhoeläintorjuntaan perehtyneen tahon kanssa. Ohjeita rottien torjuntaan. 

Linnut

Lintujen ruokinta tulee järjestää niin, ettei siitä aiheudu häiriötä tai terveyshaittaa ympäristölle.

Lintujen ruokkimispaikka ei saa olla
•     parvekkeella
•     lasten leikkipaikan lähellä
•     kerrostalojen ikkunalaudalla
•     kulkuväylien varrella
•     vaatteiden kuivatus- ja tuuletustelineiden lähellä

Lintujen ruokinnan parvekkeella katsotaan aiheuttavan terveyshaittaa, mikäli lintujen ulosteet saastuttavat alapuolisia parvekkeita ja ikkunoita. Lintujen ulosteen kautta voi levitä tauteja, esim. salmonellaa. Linnunruokien maahan tippuminen voi houkutella alueelle myös rottia.

Lintujen ruokintaa ei saa tehdä siten, että siemeniä heitetään suoraan maahan. Lintujen ruokkimiseen tulee käyttää esim. siemeniä ja talipalloa (lintulaudalla), mutta ei ruuan jätteitä. Ruuan jätteet houkuttelevat paikalle rottia.

Lintujen ruokintaan ei kesäaikaan ole tarvetta, koska ravintoa on saatavissa luonnosta riittävästi.

Jaa sosiaalisessa mediassa:
FacebookTwitterShare