Koulukuljetukset

Oppilaskuljetukset pohjautuvat perusopetuslakiin

Kuljetusten järjestäminen

Ylivieskassa koulukuljetukset järjestetään perusopetuslain (21.8.1998/628) ja Ylivieskan kaupungin koulukuljetusohjeen mukaisesti.

Koulukuljetus kuuluu lapsille, joiden koulumatka on pidempi kuin viisi kilometriä. Lisäksi Ylivieskan kaupunki järjestää 0.–3. luokkien oppilaille ajalla talviajan koulukuljetuksen marraskuun alusta helmikuun loppuun, jos koulumatka on yli 3,5 km. Koulumatkan täyttäessä kilometrirajan kuljetus järjestetään ilman erillistä hakemusta.

Maksuton koulukuljetus voidaan järjestää myös silloin, kun koulumatka arvioidaan oppilaalle liian raskaaksi tai vaaralliseksi esim. terveydellisistä syistä. Harkinnanvaraista koulukuljetusta tulee hakea erikseen. Toimita täytetty hakemus mahdollisine liitteineen koulutoimistoon (Kyöstintie 4, 84100 Ylivieska). Koko lukuvuotta koskevat harkinnanvaraiset koulukuljetushakemukset tulee palauttaa 10.5. mennessä. Ns. talvikuljetukseen hakuaika päättyy 15.9. 

Lapsella on oikeus myös kävelymatkaan. Kouluikäisten lasten ja nuorten pitäisi liikkua pari tuntia päivässä ja koulumatkojen kulkeminen kävellen tai pyöräillen edistää hyvää kuntoa ja terveyttä!

Yhteystiedot

Kallio Tuomo
talouspäällikkö
044 4294 315
Sivistyspalvelut

Lue lisää

Perusopetuslaki (finlex)

Lomakkeet

Koulukuljetusten usein kysytyt kysymykset

Kysymys 1: Lapseni koulumatka on yli viisi kilometriä, eli hänellä on oikeus maksuttomaan koulukuljetukseen. Miten kuljetukseen ilmoittaudutaan?
Vastaus: Jos lapsella on perusopetuslain mukainen oikeus koulukuljetukseen, kuljetukseen ei tarvitse erikseen hakea tai ilmoittautua. Lapsen osoitetietojen perusteella hänet lisätään kuljetuslistalle koulun toimesta. Samoin talvikuljetus järjestyy automaattisesti niille 1.–3.-luokan oppilaille, joiden koulumatka on yli 3,5 km. Kuljetukset järjestetään pääosin linja-autoilla tai takseilla. Kysy kuljetuksesta lisää lapsen koululta.

Kysymys 2: Mikä on älykortti?
Vastaus: Kun kouluun kuljetaan linja-autoilla, matka maksetaan älykortilla. Kortit jaetaan kouluilla lukuvuoden alussa. Jos kortti rikkoutuu tai joutuu hukkaan, on oppilaan ilmoitettava asiasta koululle. Ensimmäinen kortti on maksuton, mutta jos kortti häviää, uudesta veloitetaan 20 €. Mikäli korttia ei ole matkassa, koulumatkat maksetaan itse. Takseissa kulkevat oppilaat eivät tarvitse älykorttia.

Kysymys 3: Miten ja milloin haen harkinnanvaraista koulukuljetusta?
Vastaus: Mikäli haet koulukuljetusta esimerkiksi matkan vaarallisuuden tai rasittavuuden perusteella, täytä koulukuljetushakemuslomake. Syksyn osalta lomakkeet palautetaan keväällä (10.5. mennessä) ja talvikuljetuksen osalta syksyllä (15.9. mennessä). Hakemuksen käsittelee joko viranhaltija tai sivistyslautakunta. Asiantuntijalausunnon perusteella koulukuljetusta voi hakea muulloinkin. Toimita tällöin kyseinen lausunto sekä koulukuljetushakemus kouluotoimistoon.

Kysymys 4: Unohdin toimittaa koulukuljetushakemuksen määräaikaan mennessä. Mitä teen?
Vastaus: Toimita hakemus pikimmiten koulutoimistolle, Kyöstintie 4, 84100 Ylivieska.
Kun palautat hakemuksesi ajoissa, varmistat, että hakemuksesi ehditään käsitellä ennen kuin kuljetuksen tarve alkaa. Myöhässä olevia hakemuksia ei välttämättä ehditä käsitellä ajoissa ja kuljetus järjestetään aikaisintaan vasta kun hakemus on käsitelty.

Kysymys 5: Lapsellemme myönnettiin harkinnanvarainen koulukuljetus. Mistä taksi hakee?
Vastaus: Taksit noutavat oppilaat lähtökohtaisesti pääteiden varsilta, esimerkiksi bussipysäkeiltä. Koulumatkoihin, joihin on hakemuksen perusteella myönnetty kuljetus, saattaa myös sisältyä kävellen tai pyörällä kuljettavia osuuksia (esim. kotoa pysäkille)

Kysymys 6: Lapsemme sairastui emmekä tarvitse taksikuljetusta. Kenelle ilmoitan?
Vastaus: Jos pystyt ilmoittamaan muutokset edellisenä päivänä klo 17 mennessä:

  • Ylivieskan taksi sähköpostilla koulukyyti[at]ylivieskantaksi.fi tai koulukyytipuhelimeen tekstiviestillä 0440 883 388
  • Raudaskosken koulua ja Unto Huhtakangas Oy:n kuljetusoppilaita koskevat tiedot: unto.huhtakangas[at]gmail.com, puhelin: 0400 – 363 373
  • Alavieskan suunnan taksi: Ari Lehtelä, puh. 0400 767 099, sähköposti neste.ylivieska[at]juholehtela.com

Jos muutos on äkillinen ja pystyt ilmoittamaan muutoksesta vasta klo 17 jälkeen tai samana päivänä: ilmoita tieto tilausvälityskeskukseen puh. 0600 300 50 (1,25€/puhelu + 1,00€/min + pvm). Mikäli huoltaja jättää ilmoittamatta oppilaan kuljetusta koskevan muutoksen aiheutuu siitä ylimääräinen kustannus kaupungille, sillä kuljetusta jota ei peruta aiheuttaa laskun koulutuspalveluille.

Kysymys 7: Ovatko koulukuljetusten reitit näkyvillä kaupungin verkkosivuilla?
Vastaus: Eivät ole. Taksikuljetusten osalta kuljetuksen tarve vaihtelee, joten reitit elävät jonkin verran pitkin lukuvuotta.

Kysymys 8: Järjestetäänkö koulukuljetus, jos lapsi jää koulun jälkeen iltapäivätoimintaan?
Vastaus: Koulukuljetusta ei järjestetä iltapäivätoiminnasta kotiin.

Jaa sosiaalisessa mediassa:
FacebookTwitterShare