Koulukuljetukset

Oppilaskuljetukset pohjautuvat perusopetuslakiin

Kuljetusten järjestäminen

Ylivieskassa koulukuljetukset järjestetään perusopetuslain (21.8.1998/628) ja Ylivieskan kaupungin koulukuljetusohjeen mukaisesti.

Koulukuljetus kuuluu lapsille, joiden koulumatka on pidempi kuin viisi kilometriä. Lisäksi Ylivieskan kaupunki järjestää 0.–3. luokkien oppilaille ajalla talviajan koulukuljetuksen marraskuun alusta helmikuun loppuun, jos koulumatka on yli 3,5 km. Koulumatkan täyttäessä kilometrirajan kuljetus järjestetään ilman erillistä hakemusta.

Maksuton koulukuljetus voidaan järjestää myös silloin, kun koulumatka arvioidaan oppilaalle liian raskaaksi tai vaaralliseksi esim. terveydellisistä syistä. Harkinnanvaraista koulukuljetusta tulee hakea erikseen. Toimita täytetty hakemus mahdollisine liitteineen koulutoimistoon (Kyöstintie 4, 84100 Ylivieska). Koko lukuvuotta koskevat harkinnanvaraiset koulukuljetushakemukset tulee palauttaa 10.5. mennessä. Ns. talvikuljetukseen hakuaika päättyy 15.9.  Harkinnanvaraiset koulukuljetukset haetaan vuosittain em. määräaikaan mennessä, koska oppilaan tilanne, liikenneolosuhteet tai muut olosuhteet voivat muuttua.

Lapsella on oikeus myös kävelymatkaan. Kouluikäisten lasten ja nuorten pitäisi liikkua pari tuntia päivässä ja koulumatkojen kulkeminen kävellen tai pyöräillen edistää hyvää kuntoa ja terveyttä!

Yhteystiedot

Kallio Tuomo
talouspäällikkö
044 4294 315
Sivistyspalvelut

Lue lisää

Perusopetuslaki (finlex)

Lomakkeet

Koulukuljetusten usein kysytyt kysymykset

Kysymys 1: Minne ilmoitan koulukyydityksen muutoksista? Mistä tiedustelen aikatauluja?

Vastaus: 

 • Raudaskosken koulun ja siellä toimivien etu- ja pesäluokkien kuljetusmuutokset sekä aikataulutiedustelut:
  • Kuljetukset hoitaa Oulaisten Liikenne Oy
  • Aikataulutiedustelut ja kuljetusmuutokset puhelimitse asiakaspalvelun kautta, joka palvelee numerossa 08 470 263 (avoinna ma-pe klo 8-16)
  • Kiireettömät muutokset sähköpostilla osoitteeseen info@oulaistenliikenne.fi
  • Seuraavaa koulupäivää koskevat muutokset suoraan autoon puhelimella (mielellään viesti/WhatsApp):
   • Pohjoispuoli, bussi 1 puh. 044 774 9999
   • Nivalan suunta, bussi 2 puh. 044 7299 686
   • Ylivieskan keskustan suunta ja eteläpuoli, bussi 3 puh. 044 7670 688
   • Autojen puhelinnumerot ovat käytettävissä koulupäivinä
 • Ylivieskan keskustan ja muiden koulujen sekä Hakalahden päiväkodin kuljetusmuutokset:
  • Kuljetukset hoitaa Unto Huhtakangas Oy
  • Aikataulutiedustelut puh. 041 319 4794
  • Kaikki muutokset ilmoitetaan sähköpostilla:  koulukuljetusylivieska@gmail.com. Tiedot muutoksista on ilmoitettava klo 17:00 mennessä.
  • Äkilliset kuljetustietojen muutokset aamulla tai samana päivänä ilmoitetaan koulukyytipuhelimeen puh. 041 319 4794 soittamalla tai teksti- tai WhatsApp-viestillä.
 • Alavieskasta tulevien oppilaiden (Visalantien suunnalta Niemelä, Kaisaniemi, Kataja) kuljetuksista vastaa:
  • Kaikki muutokset ilmoitetaan sähköpostilla: jani@liikennehuovari.fi. Tiedot muutoksista on ilmoitettava klo 17:00 mennessä.
  • Äkilliset kuljetustietojen muutokset aamulla tai samana päivänä ilmoitetaan koulukyytipuhelimeen 044 382 996 soittamalla tai teksti- tai WhatsApp-viestillä
 • Mikäli huoltaja jättää ilmoittamatta oppilaan kuljetusta koskevan muutoksen aiheutuu siitä ylimääräinen kustannus kaupungille, sillä kuljetusta jota ei peruta aiheuttaa laskun koulutuspalveluille.

Kysymys 2: Lapseni koulumatka on yli viisi kilometriä, eli hänellä on oikeus maksuttomaan koulukuljetukseen. Miten kuljetukseen ilmoittaudutaan?
Vastaus: Jos lapsella on perusopetuslain mukainen oikeus koulukuljetukseen, kuljetukseen ei tarvitse erikseen hakea tai ilmoittautua. Lapsen osoitetietojen perusteella hänet lisätään kuljetuslistalle koulun toimesta. Samoin talvikuljetus järjestyy automaattisesti niille 1.–3.-luokan oppilaille, joiden koulumatka on yli 3,5 km. Kuljetukset järjestetään pääosin linja-autoilla tai takseilla. Kysy kuljetuksesta lisää lapsen koululta.

Kysymys 3: Mikä on älykortti?
Vastaus: Kun kouluun kuljetaan linja-autoilla, matka maksetaan älykortilla. Kortit jaetaan kouluilla lukuvuoden alussa. Jos kortti rikkoutuu tai joutuu hukkaan, on oppilaan ilmoitettava asiasta koululle. Ensimmäinen kortti on maksuton, mutta jos kortti häviää, uudesta veloitetaan 20 €. Mikäli korttia ei ole matkassa, koulumatkat maksetaan itse. Takseissa kulkevat oppilaat eivät tarvitse älykorttia.

Kysymys 4: Miten ja milloin haen harkinnanvaraista koulukuljetusta?
Vastaus: Mikäli haet koulukuljetusta esimerkiksi matkan vaarallisuuden tai rasittavuuden perusteella, täytä koulukuljetushakemuslomake. Syksyn osalta lomakkeet palautetaan keväällä (10.5. mennessä) ja talvikuljetuksen osalta syksyllä (15.9. mennessä). Hakemuksen käsittelee joko viranhaltija tai sivistyslautakunta. Asiantuntijalausunnon (lääkärin tai psykologin) perusteella koulukuljetusta voi hakea muulloinkin. Asiantuntijalausunnossa asiantuntija ottaa kantaa oppilaan kykyyn kulkea koulumatka. Toimita tällöin kyseinen lausunto sekä koulukuljetushakemus koulutoimistoon.

Kysymys 5: Unohdin toimittaa koulukuljetushakemuksen määräaikaan mennessä. Mitä teen?
Vastaus: Toimita hakemus pikimmiten koulutoimistolle, Kyöstintie 4, 84100 Ylivieska.
Kun palautat hakemuksesi ajoissa, varmistat, että hakemuksesi ehditään käsitellä ennen kuin kuljetuksen tarve alkaa. Myöhässä olevia hakemuksia ei välttämättä ehditä käsitellä ajoissa ja kuljetus järjestetään aikaisintaan vasta kun hakemus on käsitelty.

Kysymys 6: Lapsellemme myönnettiin harkinnanvarainen koulukuljetus. Mistä taksi hakee?
Vastaus: Taksit noutavat oppilaat lähtökohtaisesti pääteiden varsilta, esimerkiksi bussipysäkeiltä. Koulumatkoihin, joihin on hakemuksen perusteella myönnetty kuljetus, saattaa myös sisältyä kävellen tai pyörällä kuljettavia osuuksia (esim. kotoa pysäkille). Lähtökohtaisesti ovelta ovelle -kuljetuksia ei järjestetä kuin poikkeustapauksissa. Kuljetusten aikatauluja voi tiedustella suoraan liikennöitsijöiltä (yhteystiedot ensimmäisessä kysymyksessä).

Kysymys 7: Ovatko koulukuljetusten reitit näkyvillä kaupungin verkkosivuilla?

Vastaus: Eivät ole. Taksikuljetusten osalta kuljetuksen tarve vaihtelee, joten reitit elävät jonkin verran pitkin lukuvuotta.

Kysymys 8: Järjestetäänkö koulukuljetus, jos lapsi jää koulun jälkeen iltapäivätoimintaan?
Vastaus: Koulukuljetusta ei järjestetä iltapäivätoiminnasta kotiin.

Jaa sosiaalisessa mediassa:
FacebookTwitterShare