Kirjamessut 2024

la 03.02.2024 • 11:00 - 16:00

Kirjamessut 2024

Tapahtuman kuvaus:

Kaikille vapaapääsyiset kirjamessut järjestetään Ylivieskan Kulttuurikeskus Akustiikassa yhteistyössä Ylivieskan kaupunginkirjaston kanssa

kirjoja | kirjailijoita | kustantamoita | messukahvila

Ohjelma ja aikataulut pääsalissa:

11.00 Janne Nevala – Kuus kirjaa, kuus laulua

Iijoelta Rivieralle ja takaisin. Janne Nevala on kirjoittanut 6 kirjaa ja 60 laulua. Kuus kirjaa, kuus laulua -esitys yhdistää nämä tarinankerronnan kaksi eri muotoa: Nevala kertoo tarinan kirjan taustalta ja soittaa siihen liittyvän teemabiisin. Janne kertoo myös muutaman lauseen Keith Richardsista, kirjastoista ja koripallosta. 

12.00 Kirjailijavieras Marko Annala

Marko Annala (s. 1972) on metalliyhtye Mokoman keulakuvana tunnettu muusikko, rocklyyrikko ja kirjailija. Häneltä on ilmestynyt kolme romaania. Annalan kiitelty esikoisromaani Värityskirja ilmestyi vuonna 2017, ja se voitti Tiiliskivi-kirjallisuuspalkinnon. Teos huomioitiin myös Vuoden rockteko -palkintoehdokkuudella.

Syksyllä 2018 ilmestyi Annalan toinen romaani Paasto. Kriitikot ovat verranneet sitä muun muassa Pauliina Rauhalan, Herman Hessen ja Fjodor Dostojevskin teoksiin. Paastolle myönnettiin Tampereen kaupungin kirjallisuuspalkinto. Ote palkintoperusteista: ”Annala kuvaa kauniilla kielellä päähenkilön yllättävää uskonnollista kehitystä, hänen henkilökohtaisen uskonsa kriisiä sekä sitä, miten siitäkin voi selviytyä ja miten tuo kriisi voi lopulta kasvattaa ja kehittää ihmistä.”

13.00 Kirjailijavieras Tarja Halla – Lehtitalon perintö

Kotkan rautatieasemalta lähti kerran nuori mies, pää haaveita täynnä. Eipä Aarne arvannut, miten kauas hänen matkansa ulottuu, miten kauas on työn ja rakkauden tähden mentävä.

Aarne ja Kerttu tapaavat toisensa Oulussa ja rakastuvat. Lapsi saa tulla, muuta odotusaika on pitkä. Ensin syntyy sanomalehti ja kirjapaino kirkonkylään, Pohjanmaan ja Iisalmen radan risteyspaikkaan. Lapsi on Matti, vanhempiensa silmäterä. Pojan elämää varjostaa salaisuus, josta ei voi puhua. Hänen elämäänsä varjostaa menetys, siitä ei lapsi uskalla puhua.

Vaikenemisen tie jatkuu aikuisena, ja kipeät kokemukset koteloituvat sydämen alle. Tytärkin vaikenee pitkään, kun ei muuhun kykene. Lehtitalon perintö on tositapahtumiin perustuva tarina sanomalehden perustajan perheestä.

Kirjoittaja asui lapsuuden varhaiset vuodet Ylivieskassa. Kirjan kustantaja on pohjoisen kustannustalo Väyläkirjat. Tarja Halla on innovaatiojournalistina palkittu toimittaja. Hän työskenteli viimeksi Maaseudun Tulevaisuudessa viikonvaihdesivujen toimittajana ja tuottajana. Aiemmin hän on toiminut metsä- ja ympäristötoimittajana, ohjannut metsäaiheisia lyhytelokuvia ja kirjoittanut tietokirjan metsien omistamisesta. Lehtitalon perintö on kirjoittajan ensimmäinen kaunokirjallinen teos.

14.00 Kirjailijavieras Erja Tulasalo – Oranssi puutarha

Väkevä esikoisromaani uskonnollisen yhteisön muotteihin kelpaamattomasta nuoresta naisesta. Maaru on lestadiolaisperheen aikuistuva tytär, joka ei halua naimisiin. Sen sijaan hänellä on ”syjänystävä” Eliisa, ihana ja hehkuva kesärakkaus. 1990-luvun Pohjanmaalla heidän suhteensa on kuitenkin mahdottomuus. Eliisa päätyy naimisiin ja liukuu raskaus raskaudelta kauemmaksi Maarusta.

Koskettava esikoisromaani kertoo, mitä suuresta pettymyksestä seuraa ja miten elinvoimaisinkin kukka sulkee pimeässä terälehtensä. Puutarhoista avun löytävä Maaru ihmettelee työssään, miten meissä on alusta alkaen kaikki valmiina, ja kullekin siemenelle kuuluu vapaan kasvun mahdollisuus.

15.00 Kirjailijavieras Niina Hakalahti

Niina Hakalahti on Tampereella asuva kirjailija, kirjoittamisen opettaja ja kirjallisuuden sekatyönainen. Hän on kirjoittanut niin runoa kuin proosaakin, jälkimmäistä sekä lapsille että aikuisille. Aikuislukijoille hän on lisäksi kirjoittanut Amanda Vaara -nimellä seitsenosaisen Majatalo Villa Venla -sarjan, jonka päätösosa Omalla tontilla ilmestyi syksyllä 2023. Haastattelussa yleisö pääsee kuulemaan kirjailijan työstä, sen eri rooleista ja lajityypeistä. 

Tapahtuman tiedot


Liput:
Vapaa pääsy

Järjestäjä:

Linkit:
Vapaa pääsy

Jaa sosiaalisessa mediassa:
FacebookTwitterShare