Ei Kategoriat

Puupuhdistamojen työkokeilu ja keskustelutilaisuus Laukkupalon kosteikolla

ma 23.05.2022 • 13:00 - 15:00

Puupuhdistamojen työkokeilu ja keskustelutilaisuus Laukkupalon kosteikolla

Tapahtuman kuvaus:

Paikka: Ylivieskan Laukkupalon kosteikko, Rauhalantie 207-tienhaarasta Laukkupalon metsätietä noin 200 metriä, tien vasemmalle puolelle jäävän altaan vierellä (kuvan allas 5).

Uppopuurakenteilla tehoa vesiensuojeluun?

Kutsumme Pylväsojan alueen kyläläiset ja kaikki vesiensuojelusta kiinnostuneet keskustelemaan mahdollisuuksista toteuttaa puupuhdistamoja Kalajoen vesistöalueella. Tilaisuuden järjestävät Ylivieskan kaupungin Virta tuo virta vie-hanke ja Suomen ympäristökeskuksen Puupuhdistamojen valuma-aluetason pilotointi maa- ja metsätalouden vesienhallinnassa (PuuValuVesi) -hanke. PuuValuVesi-hankkeessa testataan, miten uppopuurakenteilla voidaan tehostaa vesien luontaista puhdistumista valuma-alueilla niin vesiensuojelurakenteissa, purku-uomissa, pienvesissä kuin rantavyöhykkeilläkin. Samalla tavoitteena on parantaa vesiluontotyyppien ja kalakantojen tilaa. Ilmastobonuksena on, että uponnut puuaines säilyy vedessä eliöstön ruokapöytänä ja samalla hiilivarastona suotuisissa oloissa jopa tuhansia vuosia. Virta tuo, virta vie – Pylväsojan valuma-alueen vesienhallinta -hankkeessa suunnitellaan erilaisia vesienhallinnan ratkaisuja Pylväsojan valuma-alueelle. Ratkaisujen on tarkoitus auttaa niin tulvasuojelussa kuin myös parantaa veden laatua uomastossa.
Laukkupalon kosteikolla järjestetään pienimuotoinen työnäytös puupuhdistamon toteutuksesta. Samalla keskustellaan menetelmän toteuttamiseen liittyvistä kysymyksistä.

OHJELMA
Klo 13.00 Tervetuloa, Ylivieskan kaupunki ja Virta tuo, virta vie-hanke – Nita Tuomi
Klo 13.15 Puupuhdistamot menetelmänä, SYKE – Kari-Matti Vuori
Klo 13.30 Rankapuukasettien ladonta-/niputuskokeilua, keskustelua menetelmästä
Klo 15.00 Loppusanat, tilaisuuden päättäminen
Kahvitarjoilu, TERVETULOA!
Lisätiedot: Nita Tuomi, Ylivieskan kaupunki, 040-1828781, Kari-Matti Vuori, SYKE, 040-5432227

Tapahtuman tiedot


Liput:
Ilmainen

Järjestäjä:
Ylivieskan kaupungin Virta tuo virta vie-hanke ja Suomen ympäristökeskuksen (PuuValuVesi) -hanke.

Linkit:

Jaa sosiaalisessa mediassa:
FacebookTwitterShare