Kaupunginjohtajan kynästä: Valtuusto uudistusten tiellä

Kaupunginjohtajan kynästä on kaupunginjohtaja Maria Sorviston oma blogisarja. Päivityksiä kirjoitetaan tasaisen epäsäännöllisesti.

Jaa sosiaalisessa mediassa:
FacebookTwitterShare

BLOGI 17.2.2022

Tulevana maanantaina kannattaa olla PaikallisTV:n äärellä, kun Ylivieskan kaupunginvaltuusto käsittelee historiallisia uudistuksia. Tänään julkaistavalla kaupunginvaltuuston esityslistalla on nimittäin kaksi asiaa, jotka liittyvät tuleviin muutoksiin. Kaupunginvaltuusto tulee käsittelemään Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueelle annettavaa selvitystä siirtyvistä henkilöistä, sopimuksista, vastuista ja toiminnasta. Kuten on jo moneen kertaan todettu, hyvinvointialueuudistus on suurin uudistus kuntakentällä kenties sitten oppivelvollisuuden tulemisen ja meidän koulujärjestelmän rakentamisen. Ylivieskan kaupungin osalta hyvinvointialueuudistus tulee tarkoittamaan noin 54,5 miljoonan eurojen menojen siirtymistä kaupungilta hyvinvointialueelle ja tietysti tulorahoitusta tullaan vastaavasti siirtämään veroprosentin leikkaamisen ja valtionosuuksien siirtymisen myötä. Ei mikään pieni juttu!

Hyvinvointialueen tuleminen tulee tarkoittamaan sitä, että monta muutakin asiaa tulee järjestää toisin kuin aikaisemmin. Ympäristöterveydenhuolto jää kuntien vastuulle. Olemme selvittämässä alueen muiden kuntien kanssa, kuinka tämä tullaan tulevaisuudessa järjestämään, yhteistyötä tarvitaan. Myös Ylivieskan kaupungin henkilöstön työterveyshuollon toimija tulee ratkaista tänä vuonna, koska hyvinvointialue ei tule sitä järjestämään. Olemme myös pohtimassa sote-kiinteistöjen kohtaloa. Terveyskeskus ja muut tulevaisuudessa hyvinvointialueen käytössä oleva kiinteistöt jäävät kuntien omistukseen, vuokralainen vain vaihtuu Kalliosta hyvinvointialueeksi. Mietittävää riittää lisäksi ruoka- ja puhdistuspalveluissa. Meillä on uusi keskuskeittiö Vilja, jossa valmistetaan sekä koulujen, varhaiskasvatuksen sekä sote:n ruuat, mutta miten tulevaisuudessa?

Toinen uudistukseen liittyvä asia, joka on kaupunginvaltuuston maanantain kokouksen listalla, on elinkeinopalvelujen muuttuminen elinvoimapalveluiksi. Organisaatiomuutoksella tuetaan Ylivieskan elinvoiman kehittymistä tulevaisuudessa. Yrityspalvelut saavat samalle tulosalueelle kaverikseen kuntamarkkinoinnin ja työllisyyspalvelut. Vuonna 2024 kaikki TE-toimistojen työnvälityspalvelut siirtyvät kunnille hoidettavaksi, osa niistä on jo nyt työllisyyden kuntakokeilun myötä. Kuntouttava työtoiminta siirtyy hyvinvointialueelle ensi vuoden vaihteessa. Rajapinta yrityspalvelujen ja työllisyyspalvelujen välillä näin tiivistyy. Työllisyyspalveluissa on syytä olla hereillä ja selvillä, mitkä ovat yritysten työvoiman tarpeet ja missä ne työpaikat oikein sijaitsevat, myös ne työpaikat, joista ei ilmoitella mol.fi -sivustolla.

Aavistan jo etukäteen, että näistä suurista uudistuksista huolimatta, jotka ovat melkein puolet kaupungin verovaroin ylläpidetystä toiminnasta, suurimman julkisen huomion saanee kaupunginvaltuuston aloitekäsittely sateenkaariliputuksesta. Aloitteen herättämä julkinen keskustelu on ollut paikallaan ja nostanut esille erittäin merkityksellisen ja tärkeän asian. Ihmisoikeudet ja yhdenvertaisuuden toteutuminen tulee olla selviö kaikessa kaupungin toiminnassa. Haluamme jokapäiväisessä toiminnassamme olla edistämässä ja toteuttamassa näitä asioita, ja monta asiaa on tehtykin, jotka eivät ole saaneet kovinkaan paljon julkista huomiota osakseen. Realistina tiedän, että yhdenvertaisuus arkipäivässä ei ole itsestään selvää. On olemassa monenlaista erilaisuutta, jonka tasa-arvoisuuden eteen meidän on tehtävä töitä. Vaikka Ylivieskan kaupungissa noudatetaan sisäministeriön ohjeistusta liputuksesta ja liputuspäivistä kansallislipuilla, se ei ole kannanotto ketään vastaan tai puolesta. Toivottavasti tämä keskustelu rakentaa enemmän kuin repii.

Jaa sosiaalisessa mediassa:
FacebookTwitterShare