Kaupunki tutuksi jokaiselle: Talous- ja ICT-palvelut

Talous- ja ICT-palvelut esittäytyy

Kaiken takana on talous

Talousjohtaja Joonas Yliluoman työ ei ole kuntalaisille se kaikkein näkyvin osa kaupungin palveluista, mutta sitäkin olennaisempi: ilman taloudesta huolehtimista juuri mikään muukaan ei ennen pitkää toimisi.

Talosujohtaja Joonas Yliluoma
Talousjohtaja Joonas Yliluoma

”Työni on suunnitella kaupungin taloutta, pohtia miten se tulevaisu

udessa kehittyy, seurata toteutumia ja raportoida talousasioista esimerkiksi luottamushenkilöille”, Yliluoma kertoo.

Talous- ja ICT-palvelut ovat kaupungin organisaatiossa pieni yksikkö. Talousjohtajan lisäksi siihen kuuluu tietohallintopäällikkö, jonka tehtävä on linjata ja kehittää kaupungin tietohallintoon liittyviä asioita. Käytännön työ kuten palkanlaskenta, kirjanpito, ict-tuki ja suunnittelu tuotetaan ostopalveluina. Niistä huolehtivat kuntien omistamat Joki ICT Oy ja Kuntien Hetapalvelut Oy.

Talous kytkeytyy lähes kaikkeen toimintaan, joten myös talousjohtaja on tarvittaessa mukana eri toimialojen työssä, esimerkiksi kiinteistöjen salkutusprojektissa. Sivutoimisesti hän hoitaa myös toimitusjohtajan työt kaupungin tytäryhtiöissä Ylivieskan Teknologiakylä YTEK Oy:ssä ja Ylivieskan Teollisuuskiinteistöt Oy:ssä.

Vuoden alkupuolella ajankohtaista on kaupungin tilinpäätös ja loppuvuodesta seuraavan vuoden talousarvio. Sen laatiminen aloitetaan jo ennen kesälomia, ja ennen kuin talousarvio on valtuutettujen pöydällä, valmistelua on tehty läpi syksyn.

”Talousarviota suunnitellaan yhteistyössä toimialojen johtajien ja kaupunginjohtajan kanssa. Minun roolini on ohjeistaa ja ohjata työtä ja hahmottaa kokonaiskuvaa. Koko kaupungin etu pitää huomioida, ja pohjalla on aina kaupungin strategia”, Yliluoma kertoo.

Tänä vuonna myös kuntalaiset ovat päässeet suoraan vaikuttamaan talousarvioon. Ensimmäistä kertaa kokeiltavana oli osallistuva budjetointi, jossa asukkaat saivat äänestää käyttökohdetta 30 000 euron määrärahalle.

Joonas Yliluoma aloitti Ylivieskan talousjohtajana vuonna 2017 työskenneltyään sitä ennen muun muassa Urjalan talous- ja hallintojohtajana. Hän kuvailee itseään varsin kotipaikkahenkiseksi, joten paluu kotikonnuille oli luonteva valinta, kun tilaisuus koitti.

Oman työnsä kiehtovimpana puolena Yliluoma pitää sen monipuolisuutta ja sitä, että töitä tehdään viime kädessä asukkaille ja kuntalaisille.

”Ylivieska on kasvava kaupunki, ja täällä on eteenpäin katsova meininki. Se tuo omaan työhönkin mielekkyyttä.”

Jaa sosiaalisessa mediassa:
FacebookTwitterShare