Kategoriat
Koronavirus Yleinen

Ylivieskan kaupungin tiedote asukkaille koronatilanteesta ja sen vaikutuksista

Eilen illalla Pohjois-Pohjanmaan alueellinen koordinaatiotyöryhmä linjasi Pohjois-Pohjanmaan siirtyneen epidemian kiihtymisvaiheeseen. Epidemian leviämisen hillitsemiseksi linjattiin, että koko Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueella otetaan käyttöön epidemian kiihtymisvaiheen suosituksia. Tämä koskee myös Ylivieskaa.

Tämän lisäksi eilen illalla saatiin vahvistus kolmesta koronatartunnasta Raudaskylän Kristillisellä Opistolla. Altistuneita on pääasiassa oppilaiden ja henkilöstön joukossa. Tällä hetkellä tilanne on rauhallinen. Tartunnan saaneet ja heidän lähikontaktinsa ovat karanteenissa ja altistuneita kartoitetaan ja heihin on oltu ja ollaan yhteydessä 24.11. ja 25.11. aikana. Kaikki oireiset testataan.

Tartuntatapausten ja koordinaatiotyöryhmän linjausten vaikutukset kaupungin toimintoihin

Perusopetus

Raudaskylän Kristillisen opiston opetus on siirretty etäopetukseen tästä päivästä alkaen. Lisäksi tukipalveluhenkilöstö siirtyy mahdollisuuksien mukaan etätöihin. Ylivieskan muiden oppilaitosten osalta tilanne on rauhallinen, eikä tarvetta etäopetukseen siirtymiseen ole. Tilannetta seurataan aktiivisesti ja mahdollisista muutoksista tiedotetaan kaupungin nettisivuilla sekä suoraan Wilman kautta oppilaille ja heidän vanhemmilleen.

Lukio

Toisen asteen oppilaille on annettu maskisuositus huomisesta torstaista alkaen. Suositus on voimassa myös Ylivieskan lukiolla. Maskien jakamisesta tiedotetaan koulun toimesta suoraan oppilaille.

Kaupungintalo

Kaupungintalo suljetaan vierailijoilta. Pyydämme asiakkaitamme ottamaan yhteyttä henkilöstöömme suoraan puhelimitse tai sähköpostin välityksellä.

Sulku on voimassa 31.12.2020 saakka.

Jokilaaksojen pelastuslaitos

Ylivieskan paloasema suljetaan vierailijoilta ja Ylivieskan sopimuspalokunnan harjoitukset perutaan toistaiseksi.

Harrastus- ja ryhmätoiminta

Ylivieskan kaupunki korostaa, että harrastustoimintaa voidaan toteuttaa hyvin erilaisilla tavoilla. Kaikessa harrastustoiminnassa on jo tehty ja on tehtävissä lisää muutoksia, jotka vähentävät viruksen leviämisen riskiä. Ylivieskan kaupunki ei luokittele harrastuksia korkean ja matalan riskin lajeiksi. Kaupunki edellyttää jokaiselta toimijalta suunnitelmallisia muutoksia, jotka parantavat terveysturvallisuutta.

Harrastustoiminnassa tehtäviä ratkaisuja ovat:

  • Harrastustoimintaan osallistutaan ehdottoman terveenä.
  • Harjoituksiin tullaan varusteet päällä ja lähdetään suoraan pois silloin kun se on mahdollista (pukuhuoneen käytön minimoimiseksi).
  • Vältetään ryhmien sekoittamista.
  • Halailua, huutamista ja tarpeetonta kokoontumista vältetään.
  • Sisääntuloa porrastetaan.
  • Saattajien ja huoltajien oleskelua tiloissa vältetään. Milloin tätä ei voida välttää, tulee saattajilla ja huoltajilla olla maskit päällä koko tilassa oleskelun ajan.
  • Ryhmien kokoa pienennetään mahdollisuuksien mukaan. Tämä koskee myös erilaisia harrasteryhmiä.
  • Turvaetäisyyksien säilyttämistä korostetaan.
  • Harjoituksia ja toimintaa siirretään ulos mahdollisuuksien mukaan.
  • Osa harrastuksista toteutetaan etänä.

Kasvomaskien käyttö harrastustoiminnassa

Kasvomaskin käyttöä suositellaan kaikille 15 vuotta täyttäneille kaikissa sisäliikunta- ja harrastetiloissa 26.11.-18.12.2020. Maskisuositus ei koske liikuntasuoritusta.

Kasvomaskin käyttöä ei edellytetä henkilöiltä, jotka eivät terveydentilansa vuoksi voi maskia käyttää.

Asiakkaiden tulee hankkia kasvomaskinsa itse. Maskin tulee olla puettuna saavuttaessa sisäliikunta- ja harrastetiloihin. Maskia tulee käyttää liikuntatilojen lisäksi aulatiloissa, saapumis- ja kokoontumistiloissa, pukuhuoneissa, katsomoissa ja muissa vastaavissa tiloissa.

Velvoite koskee kaikkea sisäliikuntaa, esimerkiksi koulujen liikuntatilojen seura- ja harrastuskäyttöä. Myös jäähallit ovat sisäliikuntatiloja.

Liikuntatilat

Toimipisteet pidetään auki. Tilannetta seurataan aktiivisesti ja mahdollisiin muutoksiin varaudutaan.

Asiakasmääriä ja turvaetäisyyksien tosiasiallista toteutumista tiloissa seurataan aktiivisesti. Asiakkaita ohjataan huolehtimaan turvaetäisyyksistä sekä monikanavaisella viestinnällä että tarvittaessa sanallisesti ohjeistamalla. Tarvittaessa tilassa olevien määrää tai palvelutoimintaa rajoitetaan henkilöstön toimesta.

Mikäli turvaetäisyyksien toteumista ei voida muulla tavoin tosiasiallisesti varmistaa, asiakasmäärää voidaan rajata normaalia pienemmäksi, esimerkiksi puoleen normaalitilanteesta. Asiakasmäärä arvioidaan aina tila- ja tilannekohtaisesti, ei kiinteistökohtaisesti.

Ottelut, esitykset ja pelit

Yleisötilaisuuksissa, kuten otteluissa, esityksissä ja peleissä, noudatetaan viranomaisohjeita. Kaupungin sisäliikuntatilojen katsomoissa suositellaan käytettävän kasvomaskia. Katsomoissa ja tapahtumissa huolehditaan turvaväleistä ja muusta terveysturvallisuudesta. Kaikissa peleissä ja turnauksissa, riippumatta sarjatasosta, noudatetaan yleisötilaisuuksien ohjeita.

Harrastustoiminta ja vapaa-ajan toiminta muissa kuin kaupungin hallinnoimissa tiloissa

Ylivieskan kaupunki vetoaa yksityisten yritysten ja yleishyödyllisten toimijoiden hallinnoimiin tiloihin ja toteuttamaan toimintaan, että ne noudattaisivat omassa toiminnassaan samoja toimintatapoja kuin kaupunki viruksen leviämisen ehkäisemiseksi.

Jaa sosiaalisessa mediassa:
FacebookTwitterShare
Takaisin