Kategoriat
Yleinen

Ylivieskan kaupungin sivistyspalveluiden palveluverkkoselvityksen eteneminen

Kaupunginhallitus on päätöksellään 18.09.2023 § 241 käynnistänyt varhaiskasvatus- ja koulutuspalveluiden palvelutarve- ja palveluverkkoselvityksen. Päätöksellä perustettu viranhaltijoista ja luottamushenkilöistä koostuva ohjausryhmä on työskennellyt ja kokoontunut säännöllisesti. Tavoitteena on, että valtuusto saa palvelutarve- ja palveluverkkoselvityksen käsiteltäväkseen kevätkauden 2024 aikana.

Työskentelynsä aikana ohjausryhmä on oman selvitystyön lisäksi hankkinut ajankohtaista tilasto- ja ennustetietoa asiantuntijapalveluna ulkopuoliselta asiantuntijaorganisaatiolta. Lisäksi työn etenemisestä on tiedotettu varhaiskasvatuksen ja koulutuspalveluiden henkilöstöä sekä luottamushenkilöitä. Työn asettamispäätöksen mukainen yhteistoimintamenettely etenee selvitysprosessin mukana.

Selvitystyön edetessä ohjausryhmä on tehnyt muutamia selviä havaintoja Ylivieskan kaupungin väestörakenteen muutoksesta, jolla tulee olemaan vuoteen 2030 mennessä palveluiden järjestämiseen liittyviä vaikutuksia. Perusopetusikäisten lasten ja nuorten määrän ennustetaan laskevan jopa 500:llä vuoteen 2031 mennessä.  Ensimmäisenä lasten määrän väheneminen kohdistuu väestöennusteen mukaan alakoululaisiin, konkretisoituen oppilaiden kokonaismäärän vähenemiseen vuosikymmenen lopulla. Kouluverkkoa tarkasteltaessa kohdistuu oppilasmäärän väheneminen melko tasaisesti Ylivieskan kaikkiin kouluihin, joten tältä pohjalta erityisten päätelmien tekeminen palveluverkkoon on erittäin haasteellista.

Ylivieskan kaupunki on veto- ja pitovoimainen asuin- ja työskentelypaikkakunta. Valitettavasti muuttovoitollakaan ennusteen mukaista muutosta ei pystytä korjaamaan riittävästi. Ilmiö on alueellinen ja valtakunnallinen, eikä Ylivieska poikkea tässä muista alueen kunnista.

Varhaiskasvatusta tarvitsevien lasten ja oppilasmäärien laskiessa on selvää, että henkilöstön tarve myös vähenee. Tämänhetkisen tiedon mukaan henkilöstösuunnitteluun jo aikaisemmin tehdyllä ennakoinnilla pystytään vastaamaan tuohon vähennystarpeeseen. Näin ollen nyt ei ole nähtävillä työnantajajohtoisia neuvotteluja henkilöstön vähentämiseksi. Työnantajana Ylivieskan kaupunki on kilpailukykyinen ja muutospaineista huolimatta resursoi edelleen henkilöstönsä pedagogiseen osaamiseen ja toiminnan kehittämiseen.  

Saman aikaisesti tehdyllä kiinteistöihin liittyvällä kartoituksella on tunnistettu kiinteistöissä eri vaiheissa olevaa korjausvelkaa, sekä havaittu myös uusien juuri rakennettujen kiinteistöjen taloudelliset vaikutuksen pitkällä aikavälillä. Oppilasmäärien selvällä laskulla on suuri merkitys kiinteistöistä aiheutuviin kuluihin, jotka ilman muutoksia nousisivat selvästi valtakunnallisia keskimääräisiä kustannuksia korkeammiksi.

Jo tässä vaiheessa on selvää, että Ylivieskan kaupungin taloudellisen kantokyvyn säilymiseksi ennustetut muutokset edellyttävät palveluverkon muutosta. Selvitystyön tässä vaiheessa ohjausryhmä käsittelee erilaisia mahdollisia vaihtoehtoja tilanteen ratkaisemiseksi. Vaihtoehdot esitellään kevätkauden 2024 aikana valtuustolle, joka päätöksellään valitsee palvelutarve- ja palveluverkkoselvityksestä tulevaa päätöksentekoa ohjaavat linjaukset. Palveluverkkoselvityksen käsittelyllä ei vielä tehdä muutoksia palveluverkkoon tai yksiköiden määrään. Lopulliset varhaiskasvatukseen liittyvät päätökset tehdään sivistyslautakunnassa osana talousarvioprosessia, sekä kouluverkkopäätöksiin liittyvät päätökset kaupunginvaltuustossa asiaan kuuluvaa prosessia noudattaen. Päätöksentekoon liittyvät oleellisesti henkilöstön ja kuntalaisten kuuleminen, erilaiset vaikutusten arvioinnit sekä riittävä tiedottaminen. Myös lasten ja nuorten mielipidettä kysytään.

Palveluverkkotyöryhmä pitää nyt tehtävää työtä tärkeänä ja ymmärtää jo tehtyjen havaintojen väistämättömyyden. Johtoajatuksena on jatkaa laadukasta ja tasa-arvoista varhaiskasvatuksen, perusopetuksen ja toisen asteen opetuksen järjestämistä ottaen huomioon Ylivieskan kaupungin väestökehitykseen ja taloudelliseen tilanteeseen liittyvät näkymät.

Lisätietoja:

Jaa sosiaalisessa mediassa:
FacebookTwitterShare
Takaisin