Kategoriat
Asuminen ja ympäristö Yleinen

Pelastuslaitoksen tiedote: Kalajoen tulvatilanne 14.4. kello 22.00

Sunnuntaina kello 21 Ylivieskan paloasemalla järjestettiin viranomaisten seurantapalaveri Kalajoen tulvatilanteeseen liittyen. Kokoukseen osallistui Ylivieskan kaupungin, Ylivieskan ympäristöterveydenhuollon yhteistoiminta-alueen, Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen sekä Pohjois-Pohjanmaan pelastuslaitoksen edustajia. Myös Pohjois-Pohjanmaan Ely-keskuksen näkemykset kuultiin tilaisuudessa.

Viranomaisten arvion mukaan tilanne Ylivieskan Niemelänkylällä ei ole enää yhtä vakava kuin sunnuntaiaamuna. Vedenkorkeus on laskenut eikä ole odotettavissa, että tilanne Niemelänkylällä enää heikkenisi. Myös sääennusteet toteutuessaan tuovat helpotusta Kalajoen tulvatilanteeseen. Sää viilenee ja yöpakkasten ansiosta lumen sulaminen hidastuu. Jääpadot ovat Kalajoen päässä liikkuneet ja esimerkiksi Tyngän jääpato on lähtenyt liikkeelle. Niemelänkylän Siltatien ja Ylivieskan keskustan välillä ei ole enää jäitä ja Siltatie on pystytty avaamaan liikenteelle.

Pohjois-Pohjanmaan pelastustoimi tulee palauttamaan valmiutensa Ylivieskan osalta tavanomaiseen.

Kaupungin ylläpitämä Hamarintie on pidetty suljettuna. Tilanne kartoitetaan huomenna.

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen sosiaali- ja kriisipäivystyksessä on vielä tulevana yönä korotettu henkilöstöresurssi. Tilanne arvioidaan uudelleen huomispäivän aikana. Olemassa olevilla tiedoilla evakuointikeskuksille ei ole tällä hetkellä tarvetta.

Vastaava tulvatilanne voi vielä tulla eteen muilla pienillä jokialueilla paksusta jääpeitteestä ja nopeasti etenevästä keväästä johtuen. Tilannetta seurataan aktiivisesti ja valmiutta säädetään tarpeen mukaan.

Ylivieskan kaupungin johtokeskuksen päätöksellä Niemelän koulun oppilaiden opetus järjestetään maanantaina 15.4. etänä. Niemelänkylän tulva-alueelta kulkee oppilaita myös muihin kouluihin (Ranta, Taanila ja Kaisaniemi). Jos tie on poikki, koti saarroksissa tai kulku muuten vaikeaa, on näillä oppilailla huominen koulupäivä etäpäivä. Perheitä pyydetään olemaan yhteydessä koululle ja ilmoittamaan mahdollisista koulukuljetuksen poikkeamista liikennöitsijälle. Opetus järjestetään näillä kouluilla muuten normaalisti.

Pyhäjoella ja Siikajoella tulvahuippua odotetaan muutaman päivän sisällä. Tulva-alueilla asuvien ihmisten on varauduttava mahdollisiin kevättulviin hyvissä ajoin ja ennakoiden. Varautuminen on tärkeää myös siksi, että tulvatilanteet muuttuvat nopeasti. Lisää tietoa tulvista ja niihin varautumisesta löydät sivulta: www.vesi.fi

Toimi näin:
– Älä liiku tulva-alueella ilman välttämätöntä tarvetta. Ylimääräinen liikenne vaikeuttaa pelastusajoneuvojen liikkumista ja avunsaantia. Tulvatilanne voi myös muuttua äkisti ja aiheuttaa vaaratilanteita.

– Jos tiellä on vettä, älä aja siitä. Tulvan alle jääneiden teiden kunto vaihtelee.

– Olethan hienotunteinen etkä kuvaa tulva-alueella kiinteistöjä tai alueen asukkaita.

Jaa sosiaalisessa mediassa:
FacebookTwitterShare