Kategoriat
Asuminen ja ympäristö Sosiaali ja terveys Yleinen

Pelastuslaitos tiedottaa: Kalajoen tulvatilanne 14.4. kello 11.30

Sunnuntaiaamuna Ylivieskan paloasemalla järjestettiin viranomaispalaveri Kalajoen tulvatilanteeseen liittyen. Kokoukseen osallistui Pohjois-Pohjanmaan Ely-keskuksen, Ylivieskan kaupungin, Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen sekä Pohjois-Pohjanmaan pelastuslaitoksen edustajia.

Muun muassa lauantain ja sunnuntain välisen yön vesisateista johtuen on hyvin todennäköistä, että Kalajoen vedenpinta nousee Ylivieskan Niemelänkylällä entisestään. Tulvahuippua odotetaan sunnuntain ja maanantain ajalle.

Jäät ovat sitkeästi paikallaan penkereiden välissä. Puhutaan niin sanotuista jääpatotulvista, joiden muodostumista ja purkautumista on vaikea ennustaa. Tällaisessa tilanteessa jääpatojen räjäyttäminen ei ole viranomaisten yhteisen arvion mukaan tarkoituksenmukaista eikä turvallista. Pahimmassa tapauksessa ongelma siirtyy nykyistä pahempana joen alajuoksulle. Toimenpiteiden tulee olla hallittuja ja harkittuja. Tilannetta tarkastellaan sunnuntain aikana ja mahdollisista toimenpiteistä tiedotetaan erikseen. Ely-keskuksen hankkimat kaivurit työskentelevät Kalajoen varrella vahinkojen pienentämiseksi.

Niemelänkylällä evakuoitiin lauantain ja sunnuntain aikana yhteensä kolme ihmistä. Pelastuslaitoksella on valmius evakuoida lisää alueen asukkaita tarvittaessa. Avuntarpeen tullen soita hätäkeskukseen 112.

Evakuointeja toteutetaan yhteistyössä Pohteen sosiaali- ja kriisipäivystyksen kanssa. Sosiaali- ja kriisipäivystys on nostanut valmiuttaan ja järjestää tarpeen tullen väliaikaista majoitusta ja muonitusta evakuoiduille yhteistyössä Ylivieskan kaupungin kanssa.

Niemelänkylän Siltatie on poikki. Myös Koskipuhdossa Hamarintie on suljettu. Ethän liiku tulva-alueella ilman välttämätöntä tarvetta. Ylimääräinen liikenne hankaloittaa pelastusajoneuvojen liikkumista ja avunsaantia. Tulvatilanne voi myös muuttua äkisti ja aiheuttaa vaaratilanteita.


Jos tiellä on vettä, älä aja siitä. Tulvan alle jääneiden teiden kunto vaihtelee.

Niemelän koulun toiminnasta tiedotetaan iltapäivällä. Oppilaiden kotiväen on hyvä seurata tiedottamista Wilmassa.

Alavieskan kunnan ja Kalajoen kaupungin osalta tilanne on toistaiseksi rauhallinen.


Pyhäjoella ja Siikajoella tulvahuippua odotetaan muutaman päivän sisällä. Tulva-alueilla asuvien ihmisten on varauduttava mahdollisiin kevättulviin hyvissä ajoin ja ennakoiden. Varautuminen on tärkeää myös siksi, että tulvatilanteet muuttuvat nopeasti. Lisää tietoa tulvista ja niihin varautumisesta löydät sivulta: www.vesi.fi

Tilanteesta järjestetään tiedotusvälineille infotilaisuus kello 19.00 Ylivieskan kaupungintalon valtuustosalissa, Kyöstintie 4. Tiedotustilaisuudessa on paikalla Pohteen, pelastuslaitoksen, Ely-keskuksen ja kaupungin edustajia. Jos tilanne muuttuu oleellisesti ennen infotilaisuutta, medialle lähetetään erillinen tiedote.

Jaa sosiaalisessa mediassa:
FacebookTwitterShare